Mercat gastronòmic

Descobreix el sabor d’Europa viatjant a través de les seves receptes.

Kalakukko

El plat nacional de Finlàndia: pa farcit amb peix

Un origen

Neix als pobles de Finlàndia oriental de la mà dels treballadors dels camps i boscos com un menjar complet, còmode per emportar-se i per ser consumits a qualsevol lloc. Un plat portàtil!

Una especialitat

El kalakukko preferit pels finalandesos és el que es farceix amb muikku, un peix petit típic de la regió dels llacs de Finlàndia Oriental.

Una tradició

Era el plat tradicional dels diumenges, quan les famílies es desplaçaven al municipi més proper per anar a l’església. La tradició era generalitzada: s’enduien el pastís amb ells i el menjaven després de la cerimònia.

Un acompanyament

S’acostuma a acompanyar amb la beguda buttermilk (piimä) o fins i tot llet.

Una curiositat

El nom del plat és ben curiosos pels finlandesos: kala significa “peix” i kukko “gall”. Ara bé, el nom pren sentit quan ens remuntem a l’arrel de kukko: kukkaro que significa “amagat”. Peix amagat!

Una època de l’any

Pels finlandesos, cada dia de l’any és un bon moment per prendre Kalakukko, això sí, prioritzen menjar-lo fora de casa!