Explora la carta

Som artesans moderns apassionats del nostre ofici. Preservem receptes i vetllem pel producte amb honestedat i transparència.

Coca Siciliana

Il sapore di Sicilia


ELS INGREDIENTS

  • Passata di pomodoro
  • Pollastre rostit
  • Ceba cuita
  • Grana Padano
  • Espinacs
  • Nabius

L’origen i la història

La Coca Siciliana s’inspira en la focaccia, una recepta que va donar lloc a un dels plats més populars d’Itàlia: la pizza.

L’antiga recepta de la pizza va anar evolucionant fins que al segle XVI era un plat que només consumia la gent de classe social més baixa. Anys després, ja entrats al segle XVII, la recepta va incorporar part dels seus ingredients més essencials: l’oli i el tomàquet.

Ara bé, el moment en què es va popularitzar la pizza va ser el 1889, quan els reis Don Umberto I i la Reina Margarita de Savoya, que es trobaven a Nàpols, van encarregar-ne una al cuiner napolità Raffaele Espósito.

Espósito va crear una pizza guarnida amb tomàquets, formatge de mozzarella i alfàbrega, que representaven els colors de la bandera italiana. Aquesta va ser la primera vegada en què es va introduir formatge a la recepta i que per tant, va néixer la pizza, tal i com la coneixem a dia d’avui. Es diu que a la reina li va encantar el plat i d’aquí que Espósito volgués denominar a la pizza amb el nom de Margarita. Així va néixer la pizza Margarita.

A Sicília, la varietat de la pizza és molt diferent que la napolitana. S’acostuma a coure amb una forma quadrada i amb una base molt més gruixuda i esponjosa. Clarament és una descendent directa de la focaccia.

Una coca d'aromes i sabors molt intensos gràcies a la passata di pomodoro.

La reinterpretació del Viena

La base de la Coca Siciliana és un pa de coca d’elaboració pròpia untat amb passata di pomodoro. Els seus ingredients són pollastre rostit, que aporta cos a la recepta; ceba cuita que lliga a la perfecció amb el rostit del pollastre; formatge Grana Padano empolsinat; espinacs que aporten frescor i textura; i nabius, que donen un toc distintiu.

El resultat és una coca de sabors molt intensos. És la única coca de la nostra carta untada amb passatta di pomodoro, que ofereix una aroma que ens trasllada a Itàlia i ens recorda l’essència de les seves focaccies. Receptes elaborades amb un tipus de massa de pa gruixuda i guarnides amb ingredients imprescindibles de la terra mediterrània com el tomàquet i l’oli d’oliva.

Aelle via Visualhunt / CC BY-NC
annabelleorozco / CC BY-NC

El tomàquet, un bàsic de la cuina italiana

El tomàquet és un dels ingredients imprescindibles de la cuina italiana, ja sigui cru, cuit o en salsa. De fet, en el mercat italià trobem desenes de tipus de tomàquets i cadascun té el seu ús específic en la cuina italiana.

El tomàquet triturat és un dels formats més utilitzats, ja sigui per assaborir natural o fregit. La salsa d’aquest ingredient és un complement imprescindible de molts plats de pasta, carns o verdures. La millor època per elaborar-la és durant la temporada estival, concretament entre juliol i setembre que són els mesos durant els quals trobar els millors tomàquets. Un cop seleccionats, es couen fent xup-xup a foc lent i s’obté una passatta di pomodoro per llepar-se’n els dits.

DOP Grana Padano

Després de França, Itàlia és el segon país europeu amb més varietats de formatges: la Mozzarella de búfala, el Pecorino, el Gorgonzola, el Taleggio o el Parmigiano, són alguns dels més populars. Des del Viena escollim el Grana Padano per elaborar la Coca Siciliana. Un formatge originari de la Pianura Padana, que el segle XX va obtenir el segell Denominazione di origine protetta (DOP).

La principal característica del formatge és la seva textura granulada i el seu regust curat. Elaborat amb llet de vaca crua, segons els grau de maduració en bodega té un sabor més o menys fort. El més utilitzat en receptes i l’escollit per nosaltres és el fresc: madurat entre 9 i 12 mesos, color groc clar, sabor intens i una mica picant.