Explora la carta

Som artesans moderns apassionats del nostre ofici. Preservem receptes i vetllem pel producte amb honestedat i transparència.

Piatto di cappelletti

Il vero sapore di Bologna


ELS INGREDIENTS

  • Cappelletti farcits de formatge ricotta i espinacs
  • Brou de carn
  • Fulles d’espinacs
  • Tomàquet natural pelat i tallat a daus

L’origen i la història

La regió italiana d’Emília-Romanya és coneguda per ser el bressol de productes tan populars com el vinagre de Mòdena i el Lambrusco. Però Bolonya, capital de la regió, presumeix també de ser la ciutat origen de la pasta in brodo, un plat menys conegut però no per això menys bo.

El nom del plat, pasta in brodo significa pasta amb brou o sopa de pasta. És una recepta típica de l’època més freda que els italians acostumen a assaborir amb pasta farcida i que es menja com a plat principal. Diuen que no es pot marxar de Bolonya sense haver provat una bona recepta de pasta in brodo!

Luca Violetto via Visualhunt.com / CC BY-SA

La reinterpretació del Viena

Ens inspirem en la gastronomia de Bolonya i concretament en la clàssica recepta de pasta in brodo per elaborar el nostre Piatto di cappelletti.

Aquesta tardor us proposem un plat complet a base de pasta fresca: cappelletti farcits de formatge ricotta i espinacs, acompanyats d’un brou de carn condimentat amb tomàquet i orenga. N’és el resultat una combinació molt saborosa a la qual també afegim fulles d’espinacs i tomàquet natural pelat i tallat a daus.

El Piatto di cappelletti és una oportunitat per degustar la pasta d’una manera original, combinant textures i sabors. És una recepta completa i contundent, ideal per assaborir com a plat principal.

Cappelletti, un ingredient de llegenda

L’origen dels cappelletti es remunta al segle xiii, una època en què els servents que treballaven per a famílies nobles reaprofitaven la carn sobrant per elaborar un farcit: la posaven dins d’un full de pasta fet amb farina i ou que tancaven fent un nus.

Ja sabeu, però, que els italians tenen històries per a tot, i els cappelletti no podien ser menys! Per això hi ha una altra llegenda que relaciona el seu origen amb la mitologia. Es diu que durant una batalla entre Mòdena i Bolonya, els déus Mart, Venus i Bacus van baixar per ajudar el poble. Al final de la jornada van anar a descansar en un hostal a la localitat de Castelfranco Emilia, a la província de Mòdena. L’endemà, Mart i Bacus van tornar a la batalla, però Venus es va quedar a l’hostal per descansar. Mentre es relaxava amb un bany a la seva habitació, l’hostaler la va anar a espiar, i es va quedar tan fascinat per la seva bellesa i la perfecció del seu melic, que va baixar a la cuina i amb un tros de pasta va intentar fer la forma del melic.

RICOTTA. YASHIMA VIA VISUALHUNT / CC BY-SA

Una oportunitat per assaborir la pasta farcida d’una manera original.

Ricotta, el formatge que neix en l’elaboració d’un altre formatge

La paraula ricotta en italià significa ‘cuinat dues vegades’. Aquest formatge s’elabora amb el sèrum làctic obtingut durant l’elaboració de la mozzarella i el provolone. D’aquí ve el seu nom, ja que, en realitat, el sèrum es cuina dues vegades. És un ingredient clau de la gastronomia italiana que s’utilitza a utilitzar tant per a postres com per a plats salats, acompanyant la pasta o com a ingredient per farcir-la. Tradicionalment, la ricotta s’elabora amb llet de diversos tipus, com ara ovella, vaca, cabra o búfala, i, a més, també n’hi ha de salades o de cuites al forn. La varietat que utilitzem al Viena s’elabora amb llet de vaca pasteuritzada.

Com que té un sabor molt suau, la ricotta se sol combinar amb altres ingredients, com els espinacs. Els espinacs, tendres i d’un gust lleugerament àcid, lliguen a la perfecció amb la dolçor i melositat de la ricotta. També hi ha altres ingredients que hi combinen molt bé, com les ametlles, la canyella, la nou moscada o els tomàquets.